Teksti Tomi Lähdeniemi

Lasten kaupunki

 

Sääolot

Vuoden 1956 keskilämpötila laski vain hieman edellisvuoteen verrattuna. Kylmintä oli helmikuussa, vaikka jäätävintä oli tammikuun 30. päivänä, jolloin oli –36.2 °c lämmintä. Tammi- ja helmiku olivatkin edellisvuosiin verrattuna selvästi kylmemmät. Lämpimintä oli kesäkuun 9. päivänä, jolloin nautittiin 29.5 °c lämmöstä. Kesäkuu olikin edellisvuosiin verrattuna lämpimämpi. Vuosi 1956 oli koko 1950-luvun vähäsateisin vuosi ja aurinkokin paistoi pilvettömältä taivaalta peräti 40 päivänä. Jäät lähtivät Näsijärvestä toukokuun 15. päivänä ja järvi jäätyi taas marraskuun 21. päivänä.

Väestö

Tampereen väkiluku vuoden 1956 alussa oli 114 168, jossa oli lisäystä edellisvuoteen verrattuna 4265. Kaupungin naisvoittoisuus jatkui, naisia oli 12 504 enemmän kuin miehiä. Tampereella oli vetovoimaa, sillä kaupunkiin muutti noin 3000 asukasta enemmän kuin kaupungista muutti pois. Vuonna 1956 syntyi lapsia selvästi enemmän kuin edellisinä vuosina. Vaikka uusia lasten päiväkotipaikkoja saatiinkin oli hoitopaikkojen tarve jatkuva. Lasten lukumäärä oli vajaassa kymmenessä vuodessa kasvanut n. 6000 lapsella. Yhteensä vuonna 1956 lapsia oli 17 332.

Lapset osallistuivat myös yleislakon kokoontumisiin. Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Työmarkkinat

Vaikka vuoden 1956 yleislakko haittasi työnvälitystoimiston toimintaa, niin työmarkkinoilla oli edelleen vilkasta. Työpaikkoja oli edelleen paljon tarjolla, vaikka sekä työhakemuksia että työnhakijoita oli edellisvuosia vähemmän. Varsinkin teollisuudessa naisista oli edelleen puutetta, mutta loppuvuodesta rakennus- ja sekatyömiehille ei töitä enää löytynyt. Ammattityöväen työllistämisessä ei juuri vaikeuksia ollut, ainoastaan rakennusmiesten työllistäminen talvella oli vaikeaa, johtuen ammatin luonteesta. Talvella rakennustöitä ei ollut tarjolla.