Teksti Leena Palonen

Pitkä helteinen kesä, kylmä alkutalvi

Vuosi 1955 jäi varmasti sään suhteen monen tamperelaisen mieleen. Kesästä muodostui ennätyksellisen pitkä, lämmin ja kuiva. Vastaavasti taas talvi tuli normaalia aikaisemmin ja loppuvuotta vietettiinkin ajankohtaan nähden tavallista kireämmässä pakkassäässä.

Vuosi 1955 oli Tampereella keskimääräistä kylmempi. Vuoden keskilämpötila oli 2,5 °C, mikä oli alhaisin koko 1950-luvulla. Alhaiseen keskilämpötilaan vaikuttivat osaltaan kylmähkö alkukevät sekä kylmä loppuvuosi. Vaikka vuoden keskilämpötila oli alhainen, saatiin kesästä silti nauttia erittäin lämpimässä säässä. Kesäkuussa ei vielä helteitä kauheasti koettu keskilämpötilan ollessa 11,6 °C. Heinäkuussa kuitenkin keskilämpötila kohosi jo 17,4 asteeseen, ja elokuussakin vielä keskilämpötila pysytteli 17,3 asteessa. Vuoden 1955 kesästä muodostuikin ennätyksellisen pitkä, lämmin ja kuiva. Erityisesti elokuun keskilämpötila oli useamman asteen normaalia korkeampi. Myös kesän sademäärä oli huomattavan paljon normaalia alhaisempi, noin kolmannes normaalista. Aamulehden haastatteleman asiantuntijan mukaan näin kuivia ja lämpimiä kesiä olikin vain muutama vuosisadassa.

Kesä 1955 jäi varmasti niin aikuisten kuin lastenkin mieleen unohtumattomana hellekesänä. Kuva: E.M.Staf, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Loppuvuoden säätä hallitsivat pakkaset ja kylmyys. Talvi saapui Tampereelle todellakin poikkeuksellisen aikaisin. Loka-marraskuun vaihteessa tuli lumi maahan ja marraskuussa talvi muodostui pysyväksi. Marraskuun lopulla koettiin 20 asteen pakkasiakin. Järvetkin jäätyivät aikaisemmin – Pyhäjärvi jo marraskuun 26. päivänä, Näsijärvi vähän myöhemmin 5. joulukuuta. Erityisen kylmä oli joulukuu, jonka keskilämpötila oli -11,7 °C. Aikaisin tulleesta talvesta kertoi myös Tahmelan lähteen jäätyminen marraskuun loppupuolella. Lähde jäätyi tuolloin puoliksi, mikä yleensä tapahtui vain kovimpina pakkastalvina keskellä talvea.