Teksti Sampsa Kaataja

Väinö Linna ja tuntematon sotilas

Toista maailmansotaa oli suomalaisessa kirjallisuudessa käsitelty jo ennen Linnan Tuntematonta sotilasta. Erkki Palolammen Kollaa kestää sekä Pentti Haanpään Korpisotaa olivat ilmestyneet jo sota-aikana vuonna 1940, ja sodan päättymisen jälkeen ilmestyi suuri määrä sotaa käsittelevää kirjallisuutta. Suomen sotien ehkä suurin klassikko ilmestyi kuitenkin vasta 1954 eli yhdeksän vuotta sodan päättymisen jälkeen. Siinä vaiheessa “sotaan oli saatu tarvittava välimatka, ja sen tapauksia pystyttiin kuvaamaan samalla tajuten niiden koko merkitys”, kuten Kai Laitinen Suomen kulttuurihistorian kolmannessa osassa toteaa. Tuntematon sotilas oli välitön myyntimenestys, ja vuoden 1955 kesään mennessä teoksesta oli otettu 14 painosta, yhteensä 175000 kappaletta.

Väinö Linna (1920-1992) syntyi Urjalassa ja muutettuaan Tampereelle vuonna 1938 hän meni töihin Finlaysonin tekstiilitehtaalle. Sodassa Linna palveli konekiväärikomppanian johtajana aina vuoteen 1943 asti, jolloin hän palasi kotirintamalle. Linnan ensimmäinen romaani Päämäärä julkaistiin vuonna 1947, mutta se ei vielä herättänyt suurta kiinnostusta. Vasta osittain omiin sotakokemuksiin perustunut Tuntematon sotilas nosti hänet julkisuuteen.

Linnan kolmantena romaanina ilmestynyt Tuntematon sotilas palkittiin heti ilmestymisvuonnaan Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla, mutta välittömästä kaupallisesta ja taiteellisesta menestyksestä huolimatta romaanin vastaanotto ei ollut kritiikitön. Rohkea sodanvastainen kritiikki, sodanjohdon kaunistelematon kuvaus sekä runsas kirosanojen käyttö herättivät keskustelua romaanin ilmestymisen jälkeen. Tuntematonta sotilasta ei myöskään julkaistu alkuperäisessä muodossa, sillä romaanin käsikirjoitusta oli jonkin verran muutettu ja myös Väinö Linnan teokselle alunperin ajattelema nimi Sotaromaani oli vaihdettu. Alkuperäisessä muodossaan Linnan romaani julkaistiin vasta vuonna 2000. Myös kirjallisissa piireissä teoksesta syntyi keskustelua, kun modernistit arvostelivat Linnan tekstin vanhahtavaa realismia. Valkokankaalle Tuntematon sotilas pääsi jo vuonna 1955, kun Edwin Laine ohjasi romaanin ensimmäisen filmiversion. Tämä Suomen Filmiteollisuuden massiivinen filmiprojekti kannatti, sillä elokuva oli kaupallinen menestys, ja se palkittiin kuudella Jussi-patsaalla.