Teksti Mia Ahola

Turistit yllättivät Tampereen

 

Härmälän lentokenttä remonttiin

Kesän matkailukausi oli Tampereella yllätyksellisen vilkas. Ulkomaalaisia matkailijoita, varsinkin skandinaaveja, saksalaisia ja sveitsiläisiä, vieraili kaupungissa enemmän kuin koskaan aiemmin. Kun eniten käytetyllä ulkomaalaisten oppaalla edelliskesänä oli neljä opastusta, nyt niitä oli 40.

Moni edellisvuonna Helsingin olympialaisia seurannut matkailija halusi nyt tutustua myös sisäsuomen nähtävyyksiin. Tampereella ulkomaalaisia kiinnostivat erityisesti Tuomiokirkko, hautausmaa näköaloineen, uudet kaupunginosat, Näsikallio suihkukaivoineen ja Pyynikki. Nuoriso viihtyi hyvin Sorsapuistossa.

Maan ainoa revyyteatteri, helsinkiläinen Punainen Mylly viihdytti tamperelaisia elokuussa. Kuva: Pekka Kosonen. Tampereen kaupungin museoiden kuva-arkisto.

Kaupunki ei ollut täysin varautunut matkailijoiden rynnistykseen: Tampereella oli vain neljä hotellia ja yhdeksän matkustajakotia, joissa matkailijoiden käytössä oli noin 300 vuodetta. Retkeilymajoja toimi kolme: Aleksanterin ja Rantaperkiön kansakouluilla sekä Varalassa.

Lamaannuksissa ollut sisävesien matkustajalaivaliikenne elpyi turismin kasvun myötä. Suomen hopealinjan ja Runoilijan tien päätepisteenä Tampere sai osansa laivamatkustajista. Sen sijaan lentoliikenne kaupunkiin loppui kokonaan. Härmälän kuoppainen ja pieni lentokenttä oli niin huonossa kunnossa, ettei liikennettä voitu enää turvallisesti järjestää. Kaupunginvaltuusto myönsi varoja kiitoradan ja kentän osittaiseksi päällystämiseksi, mutta lisävaroja piti anoa kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriöstä. Härmälän lentokenttä oli muutenkin ollut käytössä vain kesäisin. Kokovuotiset vuorolennot Tampereella aloitettiin 1955.

Lähteet:
Aamulehti 1953.