Teksti Maria Karhula
Raskas työ – Raskaat huvit
Konnia ja kipinöitä
Rikostilastoissa ei merkittäviä muutoksia tapahtunut, mutta tuomittujen määrä nousi hieman edellisestä vuodesta. Rikokseen 1952 syyllistyi n. 5000 henkilöä joista yli 4000 oli miehiä. Yleisin rikkomus oli juopumus; murhia vuonna 1952 tehtiin yksi (sen lisäksi yksi tappo ja yksi kuoleman aiheuttanut pahoinpitely). Liikennerikkomusten määrä kasvoi edellisestä vuodesta ja niissä kuoli 8 ihmistä. Viidesosa kaikista liikennerikkomuksista tapahtui Hämeenkadulla. Tulipaloja sattui 157 kappaletta: yleisin aiheuttaja oli varomaton avotulen käsittely, mutta mm. 19 tulipaloa syttyi veturin kipinöistä. Huomattavia tulipaloja olivat mm. Valmetin tehtaan palo maaliskuussa, jonka vahingot olivat 20 milj. markkaa ja Suomen Trikoon Pyynikin tehtaan palo elokuun 29. päivä, jossa vahinkoja tuli 8,5 miljoonan markan edestä.
Ruumiin ja sielun ravintoa

Teatteri jatkoi suosiotaan, vaikka varsinkin Tampereen Teatteri menetti osan näyttelijöistään Helsinkiin. Onnistuneet ohjelmavalinnat pitivät kuitenkin kiinnostusta yllä ja varsinkin Tampereen Työväen Teatterissa esitetty Aymen ”Portto ja Pyhimys” herätti keskustelua mielipidepalstoilla. Kyseisessä näytelmässä teki läpimurtonsa nuori Veikko Sinisalo. Tampereen Teatterissa varsin suosittu oli Tuttu Puiston ”Kallis rouvani”. Myös lukuinnostus kasvoi. Kirjastossa oli vuoden 1952 päättyessä 185 400 luetteloitua nidettä. Eniten lainattiin kaunokirjallisuutta, ja seuraavaksi eniten kiinnostivat maantiede, matkat ja kansantiede.

Koululaitoksen kannalta vuoden kohokohta oli uuden Härmälän kansakoulun valmistuminen. Vaikka koulu ei vielä ollutkaan aivan valmis, ensimmäiset oppilaat aloittivat työskentelynsä uusissa tiloissa 14.10.1952.
Upeista urheilusaavutuksistakin saatiin nauttia, kun tamperelainen Lydia Wideman voitti ensimmäisenä naisena maailmassa 10 km hiihdon olympiakultaa Oslon talviolympialalaisissa. Taidenäyttelyissä esiteltiin mm. seuraavien taiteilijoiden töitä: Yrjö Tähtinen, Tauno Hämeranta, Aarne Nurminen ja Reino Viirilä. Vuosi huipentui tamperelaisissa oloissa poikkeukselliseen Erik Enrothin näyttelyyn. Näyttelyn työt olivat suurikokoisia ja niiden aihemaailma oli varsin omaperäinen ja herätti huomioita:”Työt ovat täynnä kiihoittavaa epäsovinnaisuutta”.
Tapahtumarikkaana vuonna 1952 järjestettiin poliisilupien perusteella mm: 328 teatterinäytöstä, 14 oopperanäytäntöä, 131 konserttia, 11 tanssinäytöstä, 2 lausuntatilaisuutta, 1230 tanssi-iltamaa, 3524 elokuvanäytäntöä, kahdet naamiaiset ja 19 kulkuetta.
