Teksti Miia Hilden

Hiljaiseloa ennen vaaleja

 

Säännöstely jatkuu joiltain osin

Säännöstely jatkui pitkään sotavuosien jälkeenkin. Vielä vuonna 1949 säännöstelyn piirissä olivat ainakin seuraavat elintarvikkeet: sokeri, kahvi, leipävilja, voi, margariini ja maito. Lisäksi säännösteltiin esimerkiksi saippuan, tekstiileiden ja jalkineiden kulutusta. Edellä mainituista osa vapautui säännöstelystä jo vuoden 1949 aikana, mutta osan säännöstely jatkui. Vapautettuja tarvikkeita olivat mm. tekstiilit, jalkineet, saippua, maito, voi ja leipävilja.

Aamulehti kirjoitti 1.4.1949 maidon vapautumisesta seuraavaa: “Reilut maitokannut syrjäyttävät, maidon ja kerman tänään vapauduttua säännöstelystä, ne pikkuriikkiset kupposet, joilla perheenäidit ovat lähes 10 vuoden aikana hakeneet näitä ravintoaineita talouteensa.” Kaikesta huolimatta ei suurta ostoryntäystä koettu, vaan seuraavan päivän Aamulehdessä kerrottiin, että “Maitokaupoissa ei eilen suurta tungosta syntynyt. Myymälänhoitajat olivat varanneet maitoa hieman normaalia enemmän. Maitoa ei kuitenkaan ostettu hirmumääriä, vaan yleensä pysyivät ostajat kohtuudessa.”

Sotavuosien perintöä oli myös raaka-ainepula, joka koetteli niin rakentamista kuin teollisuuttakin. Pimeän tunnelin päässä pilkotti kuitenkin valoa, sillä esimerkiksi vuonna 1949 tekstiiliteollisuuden raaka-aineiden tuonti oli jo viisinkertainen vuoden 1945 tasoon verrattuna.

Jokaisella oli mahdollisuus kantaa kortensa kekoon. Kuvassa verenluovutusta vuonna 1949. Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Kaupunkilaiset ajoivat vuonna 1949 viimeisen kerran yksityisten liikenteenharjoittajien busseilla. Kaupungin sisäinen liikenne siirtyi kaupungin liikennelaitoksen hoidettavaksi vuoden 1950 alusta alkaen ja jo vuoden 1949 aikana alettiin rakentaa johdinlinjoja runkolinjaa varten. Lisäksi tehtiin periaatepäätös siitä, että kaupungin liikennelaitos aloittaisi liikennöinnin siitäkin huolimatta, että runkolinja ei valmistuisi vuodenvaihteeseen mennessä.

Kansan Lehdelle uusi päätoimittaja

Poliittisella rintamalla oli hiljaista. Muista tapahtumista mainittakoon, että Kansan Lehti sai uuden päätoimittajan Niilo Teerimäen (päätoimittajana 1949–1956).

Lähteet:
Aamulehti 1.4 ja 2.4.1949.
Kertomus Tampereen kaupungin kunnallishallinnosta vuodelta 1949. Tampere, 1950.
Rasila, Viljo, Tampereen historia IV. Tampere, 1992.
Tampereen tilastollinen vuosikirja vuosilta 1950 ja 1951.