Teksti Sampsa Kaataja

Tampereen kaupunginorkesteri aloittaa toimintansa

Merkki Tampereen sodanjälkeisen kulttuurielämän piristymisessä oli Tampereen kaupunginorkesterin toiminnan alkaminen tammikuussa 1947. Samalla kaupungin 50 vuotinen orkesteritoiminnan perinne sai jatkoa. Tampereella orkesteritoiminnan oli aloittanut Orkesteriyhdistys, jonka muusikot olivat tosin alkuvaiheessa olleet saksalaisia. Toimintaa oli jatkanut vuonna 1930 perustettu Tampereen orkesteri, josta vuonna 1947 syntyi Tampereen kaupunginorkesteri. Merkittävää uuden orkesterin perustamisessa oli, että sen toiminta oli kunnallistettu. Tämä mahdollisti soittajien työskentelyn täyspäiväisinä ammattimuusikoina.

Kaupunginorkesterin ensimmäinen konsertti Raatihuoneella 9.1.1947 oli menestys. Kuva: E. M. Staf, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Orkesterin Jean Sibeliukselle omistettu avajaiskonserti järjestettiin Tampereen kaupungintalossa tammikuun yhdeksäntenä päivänä. Tuolloin ohjelmistossa oli ainoastaan kansallisen säveltäjän tuotantoa. Ensikonsertti oli menestys, joka “sai vastaanottaa useita onnitteluja ja tervehdyksiä”, kuten Aamulehti konserttia seuranneena päivänä kirjoittaa. Samana päivänä myös säveltäjä itse soitti orkesterin kapellimestarille ja kiitti musiikkinsa valitsemisesta ensikonserttiin.

Kaupunginorkesterin ja sen edeltäjän Tampereen orkesterin pitkäaikainen kapellimestari Eero Kosonen oli innoissaan uuden orkesterin toiminnasta. Orkesterin työskentely oli ammattimaistunut ja harjoitusmäärät kasvaneet huomattavasti edeltäjäänsä verrattuna. Ongelmana oli kuitenkin, ettei Tampereella ollut ajanmukaista konserttisalia. Orkesterin tavoitteena oli alusta lähtien järjestää myös koululaiskonsertteja, ja tällä lailla herättää ja laajentaa nuorison musiikkiharrastusta.

Eero Kosonen toimi Tampereen kaupunginorkesterin kapellimestarina aina vuoteen 1969 saakka. Vielä vuonna 1997 91-vuotiaana Kosonen palasi orkesterin eteen johtamaan Sibeliuksen Kevätlaulun, joka oli soitettu myös kaupunginorkesterin ensikonsertissa.