Teksti Leena Palonen

Hyvin sateinen syyskuu

Lämpötilat vuonna 1946 noudattelivat paljolti koko 1940-luvun muiden vuosien keskiarvoja. Koko vuoden keskilämpötila Tampereella oli 4,0 °C. Talvikuukausista kylmin oli helmikuu, jonka keskilämpötila oli -9,7 °C. Kesää vietettiin Tampereella melko tyypillisessä säässä. Kesäkuussa keskilämpötila oli 14,1 °C, mutta heinäkuussa sää lämpeni entisestään ja keskilämpötila kohosi 17,8 asteeseen. Elokuun keskilämpötila, 14,4 °C, oli puolestaan lähellä kesäkuun lämpötilaa. Näsijärvestä ja Pyhäjärvestä lähtivät jäät toukokuun 7. päivänä ja joulukuun puolessavälissä Näsijärvi ja Pyhäjärvi jälleen jäätyivät.

Kaupunkilaisia Sorsapuistossa? Kesä 1946 oli Tampereella sään suhteen melko tavanomainen. Syyskuun myötä tulivat syksyn sateet. Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Tampereella vuoden sademäärä oli 521,5 mm. Erityisesti syyskuu oli hyvin sateinen. Syyskuun aikana satoi peräti 127,7 mm, mikä oli lähes neljännes koko vuoden sademäärästä. Sadepäiviä syyskuussa oli 23. Syyskuuta vietettiinkin Tampereella moniin muihin Suomen kaupunkeihin verrattuna paljon sateisemmassa säässä.

Hyvin sateinen oli myöskin elokuun 21. päivä, jolloin voimakas myrsky ja rankkasade saavuttivat Etelä-Suomen. Tampereella satoi tämän yhden päivän aikana enemmän kuin koko heinäkuussa yhteensä. Tampereella satoi elokuun 21. päivän aikana 37,3 mm, kun koko heinäkuun sademäärä oli 31,6 mm. Aamulehden mukaan vesi saattoi jopa tunkeutua ikkunoiden raoista asuntoihin, kun kova tuuli pieksi rankkoja sadekuuroja talojen seiniä vastaan.