Heikki Kokko

Paluu demokratiaan

 

Kotirintamalla oli pulaa kaikesta. Kuvan ihmiset jonottavat lihaa Kauppahallissa jatkosodan aikana. Kuva: J. Raunio, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Kotirintamalla yritettiin päästä takaisin rauhanajan rytmiin. Vapaammat olot koittivat, kun sodanaikainen sanomalehtisensuuri lakkautettiin. Ilmapiiri vapautui myös huvielämän puolella, kun tansseja sai taas järjestää. Sotavuosina tutuksi tullut pula kuitenkin jatkui ja monia tärkeitä tuotteita säännösteltiin.

Demokratia oli jäänyt sotien jalkoihin. Uutta eduskuntaa ei oltu valittu sitten vuoden 1939, eikä kunnallisvaaleja pidetty vuoden 1936 jälkeen. Kansanedustajien kausi venyi siten kuusivuotiseksi ja kaupunginvaltuutettujen jopa yhdeksänvuotiseksi. Valmistautuminen molempiin vuonna 1945 pidettyihin vaaleihin alkoi jo vuoden 1944 puolella.

Poliittinen tilanne oli välirauhan jälkeen suuresti muuttunut kommunistien saadessa taas toimia vapaasti. Tampereella kommunistit tulivat maan pinnalle joulukuussa, jolloin he järjestäytyivät seuraavan vuoden vaaleja varten. Vastaavasti äärioikeistolaisen Isänmaallisen Kansanpuolue IKL:n toiminta kiellettiin. Myös paikallinen järjestökenttä muuttui, kun solmitun välirauhansopimuksen mukaisesti monia fasistiseksi katsottuja järjestöjä lakkautettiin. Tampereella toimintansa lopettivat vuoden 1944 marraskuussa Tampereen Suojeluskuntajärjestö ja Lotta Svärdin Tampereen paikallisosasto.