Teksti Mia Ahola

Tampere saa uuden johtajan

Vuosi 1943 alkoi suru-uutisella. Kaupunginjohtaja Kaarle Nordlund kuoli 8.1. pitkällisen sairauden jälkeen. Nordlund oli toiminut virassaan vuodesta 1929. Hän oli kuollessaan 54-vuotias. Muistopuheissa Nordlundia kiiteltiin erityisesti kaupungin hyvästä taloudenhoidosta. Uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin sosiaalijohtaja Sulo Typpö.

Presidentti Ryti vihki Asevelikylän

Presidentti Risto Ryti saapui ensimmäiselle Tampereen vierailulleen 5.9. jolloin vietettiin Nekalan Asevelikylän vihkiäisiä. Asevelikylä oli merkittävä hanke, ja se sai osakseen maan korkeimman johdon huomion. Presidentin seurueeseen kuului mm. eduskunnan puhemies Väinö Hakkila. Tervehdyksensä juhlaan lähetti sähkösanomana myös Mannerheim.

Kaupunkilaiset ottivat presidentin seurueineen lämpimästi vastaan. Yleisöä oli lipuin ja köynnöksin koristellulle juhlapaikalle saapunut tuhatmäärin.

Kylästä sai kodin 26 sodasta kärsinyttä perhettä. Lapsirikkaan kylän 158 asukkaasta lähes puolet oli sankarivainajien ja sotainvalidien omaisia

 

Presidentti Ryti löi asevelitalon seinään viimeisen naulan ja lahjoitti kaikille kylän asukkaille omenapuut. Kuva: Kanninen, Tampereen kaupungin museoiden kuva-arkisto.

Lähteet:
Aamulehti 1943.
Jutikkala, Eino, Tampereen kaupungin historia 3, Tampere 1979.
Kertomus Tampereen kaupungin kunnallishallinnosta vuonna 1943.
Kertomus Tampereen valtuuston toiminnasta vuonna 1943.