Jouni Keskinen

Taloja nousee kuin sieniä sateella

 

Ilmasto

Vuosi 1938 oli suhteellisen leuto. Vuoden keskilämpötila Tampereella nousi 6.1 asteeseen, mikä oli vuoden 1934 jälkeen toiseksi korkein maailmansotien välisenä aikana. Varsin korkea keskilämpötila johtui leudon helmikuun lisäksi suhteellisen lämpimästi loppukesästä ja syksystä. Sademäärältään vuosi 1938 ylittää ajanjakson 1918-40 keskiarvon varsin selvästi. Normaalia sateisempi kuukausi oli vuonna 1938 lokakuu, jolloin sademäärä nousi peräti 116 milliin. Muiden kuukausien osalta sademäärät eivät olleet huomattavan korkeita, mutta ylittävät hieman pitkäaikaiset keskiarvot. Poikkeuksena oli helmikuu joka oli sekä harvinaisen leuto että kuiva.

Väestö

Tampereen väkiluku jatkoi 1938 suhteellisen voimakasta kasvuaan. Vuoden aikana kaupungin väestö lisääntyi lähes kahdella tuhannella henkilöllä. Pääosa väenlisäyksestä muodostui muuttovoitosta. Muuttovoitto toi kaupunkiin 1684 uutta asukasta kun luonnollinen väestönkasvu kasvatti vuonna 1938 kaupungin väkilukua vain 310 tamperelaisella. Luonnollinen väestönkasvukin oli kuitenkin nousussa verrattuna edellisiin vuosiin. Osittain syynä oli Pispalan liitos Tampereeseen edellisenä vuonna. Niinpä luonnollinen väestönkasvu oli Tampereella vuonna 1938 suurempi kuin kertaakaan aiemmin vuoden 1918 jälkeen. Tosin vuonna 1939 päästiin vielä korkeampiin lukuihin.

Lisääntyvä väestö tarvitsi luonnollisesti asuntoja. Vaikka pääosa muuttoliikkeestä suuntautuikin Tampereen uusiin esikaupunkeihin, kuten Viinikkaan, Petsamoon tai Härmälään, valmistui uusia asuntoja runsaasti myös keskusta-alueelle. Vuonna 1938 rakennettuja liike- ja asuinkerrostaloja olivat mm. Tempon talo ja Yhdyspankin talo Hämeenkadun varressa.

Työmarkkinat

Työmarkkinoilla tilanne oli vuonna 1938 pitkään jatkuneen nousukauden ansiosta hyvä. Erityisesti kotimarkkinateollisuus kannatti hyvin ja loi uusia työpaikkoja. Tampereen merkittävimmät teollisuudenalat metelli-, nahka-, kumi-, tekstiili-, ja elintarviketeollisuus tarjosivat vuoden 1938 aikana Tampereen työnvälitystoimiston mukaan lähes 400 uutta työpaikkaa, joista osa jäi täyttämättä. Suoranaista työvoimapulaa podettiin joillakin naisvaltaisilla aloilla, kuten kotitaloustöissä ja karjanhoidossa sekä ravintola-alalla. Rakennusteollisuus työllisti edelleen hyvin. Loppuvuodesta työvoiman tarvetta rakennusteollisuudessa lisäsi vielä loppukesästä ollut rakennustyöläisten lakko, joka osittain siirsi töitä syksyyn. Työttömyyden lieventämiseksi järjestettiin edelleen myös varatöitä kuten kallionlouhintaa ja katutöitä. Merkittävin varatyö vuonna 1938 oli uuden linja-autoaseman paikan tasaaminen Ratinassa.

Merkittäviä rakennushankkeita

Vuonna 1938 käynnissä olleista julkisista rakennushankkeista näkyvin oli uuden linja-autoaseman rakentaminen Ratinaan Hatanpään valtatien varteen. Asema-alueen tasoittaminen oli myös vuoden suurin työllisyystyö, johon kaupunki työllisti työttömiä. Valmistuessaan eräs maailman suurimpia linja-autoasemia ollut Ratinan asema rakennettiin kokonaisuudessaan vuoden 1938 aikana ja sen avajaisia päästiin juhlimaan joulukuussa.

Kaupin funkkistyylinen keuhkotautiparantola valmiina vuonna 1939. Kuva: Bertel Strömmer, Tampere-Seura.

Kaupissa rakennettiin uutta keuhkotautiparantolaa paikalle, jonka kaupunki oli 1928 ostanut Tuberkuloosin Vastustamisyhdistykseltä. Mikael Nordenswanin ja Bertel Strömmerin suunnitteleman uuden parantolarakennuksen rakennustyöt aloitettiin jo keväällä 1937 ja saatiin valmiiksi vasta syksyllä 1939. Rakennus edusti puhdasta funktionalismia pyöristettyine avoparvekkeineen, jotka antoivat potilaille paljon valoa ja ilmaa.

Vuoden aikana saatiin valmiiksi myös kaupungin teurastamon laajennukset. Viimeisessä vaiheessa valmistuivat sikateurastamo, tuuletushalli, jäähdyttämö, kolme varastosuojaa sekä nautateurastamon ja korjauspajan laajennukset.

Uusia liiketaloja oli rakenteilla erityisesti Hämeenkadulla. Aivan Hämeensillan pieleen vanhalle Sumeliuksen tontille nousi 6-kerroksinen Tempon talo, jonka alakerrassa oli Tempon tavaratalo ja ylemmissä kerroksissa asuntoja. Pohjoismaiden Yhdyspankin pankkitalo rakennettiin osoitteeseen Hämeenkatu 24. Sen ensimmäinen kerros varattiin myymälöille, toinen pankin tiloiksi ja loput neljä asuinkerroksiksi. Myös ns. Turvan talon rakennustyöt Hämeenkadun toisella puolella vastapäätä Yhdyspankin taloa aloitettiin vuoden 1938 aikana.

Asuintaloja valmistui ja oli rakenteilla vuoden 1938 aikana useita. Tuomikirkonkadun varteen valmistui Tampereen kaupunkilähetyksen 4-kerroksinen asuintalo. Armonkallio sai keväällä 1938 ensimmäisen 6-kerroksisen asuintalon Siltakatu 1:een Näsijärven rannalle. Myös Tullin alueelle rakennettiin nelikerroksinen 16 pienasunnon asuintalo vuoden 1938 aikana. Lisäksi jatkuvasti oli rakenteilla suuri määrää pientaloja omakotialueilla Petsamossa, Härmälässä ja Viinikassa. Aamulehti kertoi alkukeväästä omakotialueilla rakenteilla olevien pientalojen määräksi noin 50.