Janne Kuusinen

Kahdet vaalit

Vaalivalheita

Kaupungissa ilmestyvistä lehdistä kokoomuslainen Aamulehti ja sosialidemokraattinen Kansan Lehti kävivät sanasotaa sivuillaan. Kumpikin lehti yritti saada oman puolueensa kannatuksen näyttämään suuremmalta ja vastustajan puolueen kannatuksen pienemmältä. Tämä oli osa vaalitaistelua. Eräänä esimerkkinä voisi pitää vappuparaatia koskevia uutisia. Kansan Lehden mukaan vappukulkueeseen osallistui 4000 kulkijaa ja juhlaan osallistui noin 10000 työläistä. Aamulehden mukaan samassa kulkueessa olisikin ollut vain 1500 sosialistia, joista osa oli vielä lapsia. Pyynikin kentällä pidettyyn juhlaan osallistui vain noin 3000 työläistä. Kun Kansan Lehti kertoi punaisia lippuja olleen enemmän kuin koskaan vappuna liikkeellä, niin Aamulehti uutisessaan kertoi sosialisteja olleen niin vähän liikkeellä, että muutamat kantoivat jopa kuutta lippua, jotta kulkue olisi näyttänyt suuremmalta. Samanlaisia poliittisesti väritettyjä uutisia oli molemmissa lehdissä.

Heinäkuussa järjestetyissä eduskuntavaaleissa kokoomuksen ja Isänmaallisen kansanliikkeen vaaliliitto menetti 10 paikkaa ja sosialidemokraatit saivat 12 paikkaa lisää. Kansan Lehden mukaan virta vei koko maassa vasemmalle ja vaalituloksessa näkyi revittyjen lippujen varjo. Aamulehden mukaan vaalitulos johtui siitä, että porvarillisilla äänestysalueilla äänestysprosentti jäi alhaiseksi.

Joulukuun kunnallisvaaleissa sosialidemokraattien ehdokaslistoja hylättiin koko maassa. Sosialidemokraattien listoille oli otettu entisiä kommunisteja tai lakkautettuihin yhdistyksiin kuuluneita. Myös Tampereella kokoomuksen piirisihteeri teki valituksen maaherralle, koska sosialidemokraattien listoilta oli kaupunginvaltuustoon valittu valtiopetoksellisesta toiminnasta epäilty. Vaaleja ei kuitenkaan uusittu eikä listoja ja valittuja ehdokkaita hylätty. Kunnallisvaalien tulos ei ollut niin tappiollinen kokoomuksen ja Isänmaallisen kansanliikkeen vaaliliitolle kuin eduskuntavaaleissa. Vaaliliitto menetti ainoastaan 2 paikkaa edistyspuolueelle.

Muita tapahtumia vuoden ajalta

Tammelassa Kyllikinkadulla paloi 12. toukokuuta yksikerroksinen puurakennus, jota oltiin muuttamassa tehdaskäytöstä asuinhuoneistoiksi ja yleiseksi saunaksi. Palo sai alkunsa, kun maalikeitos oli syttynyt tuleen. Rakennus paloi hyvin nopeasti, koska kaikki ovet olivat auki ja väliseiniä oli purettu. Tulen leviämistä nopeutti myös korjauksessa tarvitun puun varastointi rakennuksessa sekä korjausten vuoksi rakennuksessa olleet lastut ja sahanpurut.

Kyllikinkatu 12 liekeissä. Kuva: Aamulehti 12.5.1933, Tampereen museoiden kuva-arkisto

Kaupunginhallitus päätti hankkia kaupungin kaunistamiseksi taideteoksia. Muunmuassa Kalakarhu- ja Tampere-nimiset taideteokset ostettiin. Taideteosten sijoituspaikasta ei ollut vielä varmuutta.

Pälkäneelle putosi meteoriitti. Meteoriitti painoi noin 600 grammaa. Myös muualla Suomessa nähtiin lukuisia tähdenlentoja.