Jouni Keskinen

Maltillisen kasvun vuosi

Vuosi aloitettiin Tampereella paukkupakkasilla ja tammikuun keskilämpötila jäikin vuonna 1926 alhaisimmaksi koko maailmansotien välisenä aikana. Suomalaiset kuten myös tamperelaiset kestävät kuitenkin pakkasta tunnetusti hyvin, vaikka flunssaa ja vilustumisia kylmänä talvena olikin tavallista enemmän. Runsasluminen talvi sen sijaan tarjosi töitä monelle kausityöttömyyden uhriksi jääneelle työmiehelle. Lumihanki takasi sen, että puut oli nyt helppo saada pois metsästä ja metsätöihin tarvittiin lisää työvoimaa. Kylmän talven jälkeen tamperelaisia hellittiin 1926 lämpöisellä ja erittäin vähäsateisella kesällä.

Kylmänä talvena kuten 1926 laivaliikenne Mustanlahden satamassa päästiin aloittamaan vasta huhtikuun puolessa välissä. Kuva: Aamulehti 16.1.1933, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Talouskasvu jatkui tasaisena vuoden 1926 aikana. Kaupunki investoi uusiin rakennushankkeisiin maltillisesti. Omaa rakennustoimintaa jatkettiin “vähäväkisten” asuntopulan lieventämiseksi. Kaupunki osti myös Järvensivusta kansakoulutalon Järvensivun ja Vuohenojan kouluolojen parantamiseksi ja Pälkäneeltä maatilan mielisairassiirtolaa varten. Vireille laitettiin myös rautatieaseman ja Naistenlahden satama-alueen rakentaminen.

Suuria tapahtumia tai onnettomuuksia ei Tampereelle vuonna 1926 osunut. Tämä tuskin kuitenkaan kaupunkilaisia haittasi. Vuotta 1926 Tampereella kuvaakin osuvasti sanonta “No news is a good news”.

Lähteet:
Kertomus Tampereen kaupunginvaltuuston toiminnasta vuonna 1926.
Jutikkala, Eino, Tampereen historia 3, Tampere 1979.