Jani Viitanen, Sami Suodenjoki

Sota ja vankileirit Tampereella

Sota alkaa

Punakaartien ja suojeluskuntien perustamiset ja monet niihin liittyvät seikat pohjustivat sotaa jo vuonna 1917. Punakaartit ottivat vallan Tampereella, kuten lähes koko Etelä- Suomessa. Tammikuun 19. päivänä punakaartin yleisesikunta jakoi 400 kivääriä Tampereella. Punakaartilla oli helmikuun loppupuolelle asti ns. värväysvaihe, jota seurasi lyhyt järjestely ja koulutusvaihe. Helmikuun viimeisenä päivänä uudet osastot lähtivät rintamalle. Kaiken kaikkiaan 15-70 vuotiaista miehistä 37% liittyi punakaartiin.

Liikekannallepanokäskyn tultua tammikuun 26. päivänä kokoontui Tampereen punakaarti työväentalolle. Valkoisten kannattajat pyrkivät pois kaupungista. Tammikuun 30. ja 31. päivien välisenä yönä teknisen oppilaitoksen pojat suuntasivat ulos kaupungista. Päämääränä oli Kangasala, mistä piti löytymän heitä varten kätketyt aseet. Matkalla 118 miehen suuruinen joukko valtasi Aitolahden työväentalon. Valtauksesta tiedon saanut 300-miehinen Tampereen punakaarti lähti takaa-ajoon ja yllätti joukon Suinulassa. Laukausten vaihdon jälkeen suojeluskuntalaiset antautuivat tamperelaisille. Lähes samanaikaisesti paikalle saapuneet turkulaiset punakaartilaiset ja venäläiset sotilaat hyökkäsivät suojeluskuntalaisten kimppuun ja surmasivat ampumalla ja sapeliniskuin 17 vankia. Kerrotaan, että Tampereen punakaartin päällikkö Valdemar Sammalisto sai väkivaltaisuudet loppumaan, vasta kun oli uhannut ammuttaa riehujat. Valkoinen osapuoli käytti Suinulan verilöylyä myöhemmin propagandassa punaisia vastaan. Tapahtumat saivat myös kansainvälistä huomiota ja aiheutti vastalauseita. Kansanvaltuuskunta varoitti vankien surmaamisesta ja punakaartin paikallinen esikunta kielsi vankien epäinhimillisen kohtelun Kansan Lehdessä.

Sodan alettua Tampereen valtuusto, raastuvanoikeus, maistraatti ja koulut lopettivat senaatin kehotuksesta toimintansa. Samoin lopettivat työskentelynsä rahatoimikamari, jolta punakaarti takavarikoi kassan, rakennuskonttori, kaupunginvuodin toimisto ja teurastuslaitos. Kieltäytymisiä esiintyi myös rautateillä ja poliisin etsivä osasto lopetti työskentelyn. Tilalle tuli punakaartilaisia.

Punaiset joutuvat vankileireille

Mannerheimin johtamien valkoisten ensimmäiset kranaatit putosivat Tampereen alueelle lauantaina 23.3., ja seuranneella pääsiäisviikolla Tampere joutui jo joka puolelta saarretuksi. Eversti Wetzerin valkoiset joukot työntyivät idästä ja koillisesta 25.3. Messukylän kirkolle ja Wilkmanin joukot etelästä Rantaperkiöön ja Hatanpään niemeen. Kiirastorstaina 28.3. käytiin Kalevankankaan verinen taistelu. Punaisten joukkojen johtaja Hugo Salmela loukkantui samana päivänä punaisten esikunnassa tapahtuneessa räjähdyksessä ja kuoli pari päivää myöhemmin. Huhtikuun 3. päivän vastaisena yönä alkoi kaupungin moukarointi massiivisella tykistötulella. Seuraavana aamuna valkoiset aloittivat hyökkäyksensä. Punaiset pyrkivät joukoin pakoon 5. ja 6. päivinä vielä jäässä olevien Näsijärven ja Pyhäjärven yli. Keskusta-alueella käytyjen taistelujen jälkeen punaiset antautuivat lopulta 6.4. Taisteluun kuluessa ja loppuvaiheissa teloitettiin monia punaisten joukoissa taistelleita. Propagandassa kiinnitettiin erityisesti huomiota venäläisiin ja punakaartilaisnaisiin, jos kohta enemmistö teloitetuista oli suomalaissyntyisiä miehiä.

Vangitut punaiset sijoitettiin vankileireille. Kaikkiaan vangiksi joutui noin 11 000 henkilöä, joista suurin osa sijoitettiin entisiin venäläisten kasarmeihin Kalevankankaalle. Sotavankila oli lisäksi Aaltosen kenkätehtaassa, Raittiusseura Taiston talossa, talossa Puutarhakatu 17:ssä ja Aleksanterin kansakoulun puurakennuksessa. Taiston taloa lukuun ottamatta vangit siirrettiin toukokuussa pääosin Kalevankankaalle.

Punavankeja Keskustorilla 1918. Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Kaupungin kaikki lakimiehet määrättiin suorittamaan vankien kuulusteluja, joita toukokuun loppuun mennessä oli suoritettu n. 6 000:lle vangille. Syyttömäksi todetut tai pieniin rikoksiin syyllistyneet päästettiin pääsääntöisesti vapaalle jalalle.

Olot vankileireillä olivat huonot. Venäläisten huonoihin kasarmeihin Kalevankankaalla jouduttiin sullomaan enimmillään lähes 10 000 vankia. Ruoka oli puutteellista ja sitä oli vähän. Lisäksi taudit levisivät tehokkaasti. Vangeille tuodut ruokapaketitkin jouduttiin kieltämään, koska niissä esiintyi aseiden salakuljetusta vangeille. Punakaartien johtoportaaseen tai työläisaktivisteihin kuuluvien ennuste oli huono. Sen sijaan ammattimiehiä tarvittiin ja heillä oli paremmat mahdollisuudet – ammattiasemasta ja taidoista riippuen – päästä vankileireiltä. Elokuun alussa sallittiin jälleen ruokapakettien tuominen vangeille. Tampereella kuoli syyskuun puoliväliin mennessä 878 vankia eli 11,4 % maksimivankimäärästä. Tampereella vankileirien toiminta päättyi vähitellen alkuvuodesta 1919.

Sotavankila I eli entinen venäläisten parakkialue. Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Kaupungin valtauksen jälkeen valtuusto kokoontui vielä samana päivänä ja virastot ryhtyivät heti työhönsä. Kuolleet punaiset pyrittiin kaikessa hiljaisuudessa hautaamaan, mutta valkoisille järjestettiin juhlalliset hautajaiset 16. huhtikuuta. Kaupunkiin päätettiin pystyttää muistomerkiksi vapaudenpatsas, johon valtuusto 22. lokakuuta pikaisesti myönsi varat. Kaikkiaan Tampereella tuhoutui 126 rakennusta, ja lisäksi monet muut talot kokivat vaurioita.

Lähteet:
Jutikkala Eino. Tampereen historia 3. Tampereen keskuspaino 1979.
Raevuori Yrjö. Kaupungin kohtalokas kevät ja kesä. WSOY 1960.
Ylikangas Heikki. Tie Tampereelle. WSOY 1994.