Tiina Sianoja
Kaupunginpuutarhurin kuvaus vuodesta

Kuva: Atelier Laurent, Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Tampereen Rahatoimikamarin kertomuksessa oleva kaupunginpuutarhurin kertomus kuvailee yleisestä järjestyksenpidon ongelmista seuraavasti:
” Tämä vuosi toi yllätyksiä mukanaan. Puistoja koskien oli vuosi kaikin puolin huono. Mitä esim. järjestykseen tulee, ei sitä millään tavalla voitu toteuttaa, paljon täytyi kuten sanotaan “katsoa sormien läpi”. Kiellot ja varoitukset yhtä vähän kuink ohteliaat huomautuksetkaan eivät auttaneet mitään. Kasvia revittiin, nurmia kuljettiin ristiin rastiin, kuten käytäviä ei ollenkaan olisi löytynytkään. Kun apua ei saatu kaupungin varsinaiselta järjestyksen vallalta saatiin turvautua kolmeen puistovartijaan ja kun 8-tuntinen työpäivä tuli käytäntöön olivat puistot suureksi osaksi päivää ilman mitään vartijaa.”
Kaupunginpuutarhuri kuvailee kertomuksessaan myös vuoden poikkeuksellista ilmastoa:
“Mutta jos oli ihmismaailmassa yllätyksiä niin oli sitä myöskin luonnossa, koskien taas kasvien tarpeita. Luonto teki lakon. Sateet jäivät kasvun aikana pois, tullen vasta silloin kuin melkein kaikki oli korjattu. Vuosi alkoi tavattomilla pakkasilla, jotka lukuunottmata yhtä päivä helmikuun puolivälissä, jolloin oli + 0 ¤, jatkois maaliskuun 22 p:ään saakka. Silkoin alkoivat lämpöiset ilmat huhtikuun. ”
Vaikeuksista huolimatta ympäristöön ja istutuksiin haluttiin kuitenkin kiinnittää huomiota. Esimerkiksi Hataanpään sairaaloissa oli tilanpuute. Asialle ei vuonna 1917 tehty mitään, sitä vastoin puutarhan ja sairaaloitten istutuksia varten palkattiin toukokuun alussa puutarhuri, jonka tehtävä oli huolehtia ympäristön siisteydestä ja viihtyisyydestä. Sairaaloiden hallituskunta kuvailee myös terottaneensa puutarhurille, että hänellä on parantajan ja kasvattajan edesvatuu mielisairaisiin, joita käytetään puutarhan töissä on.