Pertti Haapala

Yksi vai monta totuutta?

 

Julkaistu alun perin Historiallisen Aikakauskirjan numerossa 2/1993.

[Pääsivu] [Kansalaissota] [Kapina] [Luokkasota] [Sisällissota] [Vallankumous] [Vapaussota]

 

Oheiset kirjoitukset vuoden 1918 sodan luonteesta ovat toimituksen pyytämiä. Kirjoittajia pyydettiin esittelemään ja kommentoimaan sodalle annettuja erilaisia nimityksiä ja niiden perusteluja. Useimmat heistä osallistuivat Suomen Historiallisen Seuran 1.4.1993 järjestämään “Mikä sota” -seminaariin. Tarkoitus ei ollut järjestää kilpalaulantaa parhaasta tai oikeasta nimityksestä. Päinvastoin, tarkoitus on osoittaa, että maailmaan – jopa pieneen Suomeen – mahtuu enemmän kuin yksi totuus. Yhteen totuuteen pyrkiminen on tieteelle vierasta ja yhteiskunnalle vaarallista.

Artikkelit osoittavat, että vuoden 1918 sodasta voidaan perustellusti esittää erilaisia näkökantoja. Ihmisillä on oikeus korostaa omien arvojensa mukaisia tulkintoja, koska historialla on käyttöä vain nykypäivän ja huomisen kannalta. Suomalainen tapa käsittää sota pääsääntöisesti vapaus- tai kansalaissodaksi juontaa tapahtumissa mukana olleiden käsityksistä ja motiiveista. Koska sodassa oli kaksi suomalaista osapuolta, on vain luonnollista, että muisto ja tulkinta jakautuivat kahtia. Toinen asia on, että vuosien saatossa aikalaiskokemuksia on kääritty yhä hienompaan paperiin. Tarkoituksenmukaisuus – tässä tapauksessa poliittinen tarkoituksenmukaisuus – on alkanut peittää tapahtumien kokonaisuutta ja on lähestytty historianväärennöksen rajaa. Tässä tilanteessa tarvitaan historiantutkijoita, jotka – toivottavasti – ammattitaidollaan kykenevät näkemään ideologisten kerrosten läpi. Heidän tehtävänsä on tehdä kaikki selitykset ymmärrettäviksi, mutta myös arvioida niiden perustelujen kestävyyttä.

Tässä julkaistavien kirjoitusten sanomaa voi tuskin lukea niin, että yksi totuus voittaisi muut. Päällimmäiseksi jäänee sen sijaan se, että erilaiset selitykset vuoden 1918 sodalle eivät johdu vain erilaisista näkökulmista, vaan itse tapahtumien moninaisuudesta. Suomessa käytiin vuonna 1918 monta sotaa yhtäaikaa ja näinollen asian yhden puolen nostaminen koko totuudeksi on totuuden peittämistä. Ehkä on valaisevaa ajatella niinkin, että samalla kun kaikki sodalle tarjotut nimitykset ovat oikeita, ne ovat myös vääriä.