Heikki Kokko

Suomalaisen työn viikko Tampereella vuonna 1913

Syys-lokakuun vaihteessa vuonna 1913 vietettiin ensi kertaa Suomalaisen työn viikkoa. Juhlallisuuksia oli koko maassa, mutta näkyvimmin viikkoa vietettiin maan suurimmissa teollisuuskeskuksissa. Suomalaisen työn viikon takana oli kauppiaiden ja teollisuudenharjoittajien yhteishanke, jonka tarkoituksena oli lisätä kotimaisten tuotteiden kysyntää. Hanketta ajamaan oli vuonna 1912 perustettu Kotimaisen työn liitto.

Juhlakulkue Suomalaisen työn viikon avajaispäivänä Keskustorilla. Kuva: Eino Antero Bergius, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Suomalaisen työn viikko avattiin lauantaina 28.9.1913. Avajaisjuhlassa Tampereen Keskustorilla yleisöä oli yli kymmenen tuhatta, joka on merkittävä määrä, sillä koko Tampereella asui tuolloin noin 47 000 asukasta. Aurinkoisen päivän ohjelmaan kuului juhlakulkue, jonka kärjessä kulkivat viikon tunnusmerkkien, köynnöksin yhdistettyjen vaakunoiden ja Merkurius-sauvojen kantajien jälkeen soittokunta ja viisi nelivaljakon vetämää Tampereen teollisuuden päähaaraa esittävää tavaravaunua. Ohjelmassa oli myös kuorolaulua sekä yhteislauluna esitetty Maamme-laulu. Järjestävän tahon puolesta pitivät puheita insinööri ja tehtaan isännöitsijä Magnus Lavonius sekä pankinjohtaja Arajärvi, joka puheessaan toivoi, että maan liike-elämästä tulisi koko kansalle vaurautta tuottava sampo. Lisäksi tilaisuudessa luettiin Eino Leinolta tilattu juhlaruno Oma syy.

Kaupungin julkisten tilojen koristeluun oli panostettu. Huomattavin rakennelma oli suuri valoilla varustettu juhlaportti, joka kaarsi Hämeenkadun yli Raatihuoneen ja Commercen talon välillä. Toinen hieman vaatimattomampi portti oli pystytetty tärkeän liikeväylän, Kauppakadun ylitse. Portit ja raatihuoneen julkisivu koristeltiin tuhansilla sähkölampuilla, köynnöksillä ja sinivalkoisilla väreillä. Myös teollisuuslaitokset koristelivat julkisivunsa viikon ajaksi. Kauppojen kesken järjestettiin näyteikkunakilpailu, jossa voiton jakoivat Sandberg Oy, Hämeen maanviljelijäin kauppa ja Fr. Björkqvist.

Suomalaisen työn viikkoa juhlittiin poikkeuksellisen näyttävissä puitteissa. Kuvassa Hämeenkadun ylittävä, kaupungintalon ja Commercen rakennuksen välille tehty juhlaportti. Kuva: Eino Antero Bergius, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Viikon aikana keskityttiin voimakkaaseen kansanvalistustyöhön. Rahvasta sivistettiin neljäntoista eri tilaisuuden voimin, joissa pidettiin yhteensä 23 puhetta ja esitelmää. Aiheina oli mm. kotimaisen työn suosiminen ja työväestö, naiset ja kotimainen työ, Tampereen osuus kotimaisessa työssä ja Suomi teollisuusmaana ja sen teollisuuskeskukset. Puhujina oli sekä tamperelaisia liike- ja sivistyselämän edustajia, että Helsinkiläisiä yliopistomiehiä. Kaupungin teatterit esittivät kotimaisia näytelmiä ja elokuvissa mainostettiin kotimaista työtä. Viikkoa varten tehtyjä kirjemerkkejä myytiin koko maassa yli 160 000. Hippoksen radalla järjestettiin suuret kilpa-ajot viikon kunniaksi.
Dokumentteja:

  • Suomalaisen työn viikon ohjelma
  • Eino Leinon juhlaruno Suomalaisen työn viikolle