Teksti Sari Minkovitsch

Ruotsalaistalot

alvisodan loputtua Suomi sai Ruotsista lahjoituksena noin 2000 kappaletta ns. lahjataloja jälleenrakentamisensa vauhdittamiseksi. Ruotsissa oli järjestetty kansalaiskeräys Suomen auttamiseksi ja keräyksen tuotto sijoitettiin pääasiassa näihin puutaloihin. Lahjatalot suunniteltiin Suomessa ja vain työ- ja kokoonpanopiirustukset tehtiin asianomaisissa tehtaissa ruotsalaisten standardien mukaisesti. Lahjatalot jakoi koko maata varten asetettu lahjatalotoimikunta. Talojen mukana tulivat yksityiskohtaiset piirustukset, työohjeet ja aineluettelot. Talot jaettiin syksyn 1940 aikana kaikkiaan 75 paikkakunnalle. Eniten taloja saivat Helsinki, Lahti, Pori, Turku, Forssa, Kuhmo, Kuopio, Tampere, Mikkeli ja Oulu. Tampereen saama ruotsalaistalojen lukumäärä oli 51 kappaletta.

Ruotsalaistaloja tammikuussa 1941. Kuva: Pekka Kosonen, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Talot oli varustettu keskuslämmityksellä, jonka kattila oli keittiön lieden yhteydessä. Tämä lämmitysjärjestelmä ei sitonut pohjaratkaisua samalla tavalla kuin esimerkiksi uunilämmitys suomalaisissa neliömäisissä rintamamiestaloissa. Liesilämmitysjärjestelmän laitteet saatiin Ruotsista talojen mukana. Ulko- ja väliseinät olivat puuelementtejä, joiden runkona oli pontattu kahden tuuman pystylankku. Ulkoseinissä oli vielä lisäksi puolentoista tuuman väli, joka oli vuorattu rakennuspahvilla ja täytetty kutterilastulla.

Arkkitehti Lauri Pajamiehen suunnittelemat, lähinnä kaupunkeihin ja taajamiin tarkoitetut asuntotyypit olivat yksikerroksisia ilman ullakkoa (pinta-ala 52 tai 58 m²). Niissä olivat täyskellarit, jotta rakennukset sopisivat pienellekin tontille ilman ulkorakennusta. Talot ovat edelleenkin tunnistettavissa ulkoa mataluutensa vuoksi. Arkkitehdit Urho Orola ja Jalmari Peltonen suunnittelivat maaseudulle tarkoitetut talotyypit, joista kuitenkin suurin osa rakennettiin kaupunkeihin. Ne olivat puolitoistakerroksisia eli niissä oli asuinhuoneita myös ullakolla (pinta-alat 58 ja 89 m²).

Tampereella talojen perustustyöt aloitettiin kesäkuussa 1940 Nekalassa Jokipohjantien itäpuolella. Työssä toimi työnjohtajana kaupungin rakennusosaston silloinen vakinainen rakennusmestari L. Nieminen apunaan kaksi nuorempaa tilapäistä rakennusmestaria. Kuhunkin taloon tuli kaksi huonetta ja keittiö keskuslämmityksin sekä kellaritilat. Rakennusosien toimitukset viivästyttivät rakennustyötä ja lisäsivät kustannuksia. Talot myytiin asukkaille omiksi 110.400 markan hintaan. Viimeiset lahjatalot valmistuivat 15.3.1941.

Lähteet:
Helamaa, Erkki. 40-luku korsujen ja jälleenrakentamisen vuosikymmen. Helsinki 1983.
Kertomus Tampereen kaupungin kunnallishallinnosta 1940 – 1941