Teksti Sari Minkovitsch

Perhetalot

Tammelan vainiolle Väinölän-, Kullervon- ja Petsamonkatujen väliselle alueelle rakensi kaupunki 40-luvulla viisi kolmikerroksista taloa, joiden yhteiseksi nimeksi tuli Perhetalot Oy. Talot tarkoitettiin yksinomaan perheellisiä varten, ja valtio maksoi asukkaiden vuokrista avustusta lapsiluvun mukaan aina 75 prosenttiin saakka.

Perhetaloja osoitteessa Väinölänkatu 33-35. Kuva: Veikko Kanninen, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Asuntojen pohjien suunnittelussa kiinnitettiin huomiota monilapsisten perheiden vaatimuksiin niin, että esimerkiksi huoneissa oli varattu tilaa vuoteiden sijoittamiseen ja keittiöissä oli pääsäännöllisesti paikka ruokailulle. Asuntoja taloihin tuli yhteensä 105 kappaletta. Suurimmassa 70,5 m²:n huoneistossa huoneita oli keittiön lisäksi kolme, ja pienimmät 38 m²:n asunnot olivat huoneen ja keittiön suuruisia. Selvästi yli puolet asunnoista oli kuitenkin kahden huoneen ja keittiön asuntoja. Yhteinen lämpökeskus ja mankelihuone tulivat yhteisesti käytettäväksi ja jokaiseen taloon tuli asukkaista varten talokohtaiset sauna- ja pesutuvat.

Rakennukset suunniteltiin alusta alkaen kiviseinäisiksi. Seinät muodostuvat 30 cm:n kantavasta tiilirakenteesta ja ulkopuolelle asennetusta 12,5 cm:n kevytbetonieristyksestä rappauksineen. Rakentamiselle Kymro myönsi työvoimaluvan 13.10.1944, mutta siten rajoitettuna, että ainoastaan kahteen näistä viidestä rakennuksesta saatiin oikeus tehdä keskuslämmitys ja rautabetoniset välipohjat. Kolme jälkimmäistä tuli suunnitella puuvälipohjin ja uunilämmitteisenä. Aluksi päätettiin rakentaa vain kaksi ensimmäistä luvan saanutta rakennusta ja kolmen muun perustukset kellariholveineen. Äärimmäistä säästäväisyyttä noudattaen onnistuttiin kolmanteenkin rakennukseen tekemään välipohjat rautabetonista. Jäljellä olevien kahden talon perustuksia ryhdyttiin tekemään 1945, joista toisen perustuksissa täytyi paaluttaa. Työt keskeytyivät näiden kahden talon osalta syyskuussa 1945.

Kolmeen taloon asukkaat muuttivat vuoden 1946 syksypuolella. Jäljelle jääneiden kahden talon valmistuminen viivästyi, koska töitä hidastivat lämpöpattereiden ja putkien viipyminen. Perhetalojen työmaalla jouduttiin sen vuoksi tekemään rakennustöitä epätavallisessa järjestyksessä. Pattereita odotellessa ryhdyttiin tekemään lattioiden puupermantoja ja asentamaan ovia paikoilleen, jotta työmaa ei olisi täysin seisahtunut. Rakennuskompleksi varustettiin alusta alkaen keskuslämmityksellä, vaikka lämminvesijohtoja ei heti ollutkaan saatavilla. Myös kylpyhuoneet joutuivat olemaan ilman sisustuksia parempia aikoja odotellessa. Viimeisten kahden talon valmistuminen siirtyi vuoden 1947 puolelle.

1950-luvulla Perhetalojen leikkikentällä riitti mukuloita kentälle tuodun Brewster-lentokoneen päälle. Kuva: M. Poutvaara, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Lähteet:
Aamulehti 13.9.1946 ja 27.10.1946
Kertomus Tampereen kaupungin kunnallishallinnosta 1944 – 1947
Tammerkoski-lehti 2/1947