Teksti Sari Minkovitsch

Amurinlinnan paikalla olleita rakennuksia

Mustalahden kadun varrella oli kolme puista rakennusta, jotka saivat väistyä pois Amurinlinnan ensimmäisen rakennusvaiheen tieltä. Taloista keskimmäinen oli siirretty keskustasta työmaan tieltä, kun Tirkkosen liikerakennuksen rakentaminen alkoi. Satakunnan ja Mustalahdenkadun kulmassa oli talo, jota kutsuttiin Turvalaksi. Talo oli Finlaysonin tehtaan eläkevanhusten koti ja se oli rakennettu vuonna 1880. Talon ulkoseinään vinttikerroksen korkeudelle oli maalattu ruotsinkielinen teksti “Alexanders Asyl”, mikä oli laitoksen alkuperäinen nimi. Turvalassa oli viisi huonetta ja siinä asui yhdeksän eläkevanhusta. Talon toiminta oli edistyksellistä, sillä sen rakentamisen aikaan kaupungissa ei vielä ollut minkäänlaista kunnalliskotia tai vanhushuoltoa. Turvalaan pääsivät asumaan vanhukset, jotka olivat olleet tehtaan työntekijöinä määrätyn ajan ja jotka olivat käytökseltään ja elintavoiltaan moitteettomia.

Mustanlahdenkadun ja Puuvillatehtaankadun kulmassa oli puurakennus, jossa avattiin Finlaysonin työväen osuuskauppa vuonna 1900. Kaupan perustaminen sai alkunsa isännöitsijä Bruunin tekemästä lahjoituksesta. Tehdas antoi kaupan käyttöön myös huoneiston veloituksetta ja kunnosti taloon Tampereella ennenäkemättömän tilavan ja uudenaikaisen myymälän. Myymälä toimi tässä rakennuksessa vuoteen 1914 asti, jolloin osuuskauppa rakensi vastapäiselle tontille oman talon. Silloin myymälärakennus palautettiin asuntotaloksi. Kun talo purettiin, se siirrettiin Helsingin Marjaniemeen KK: n osuuskauppakoulun yhteyteen museorakennukseksi.

Puuvillatehtaankadun ja Hämeenpuiston kulmauksessa ollut talo tunnettiin aikaisemmin Syvälahden talon nimellä. Talo ulottui aikanaan Hämeenpuiston päälle, mutta puiston pohjoispäätä levitettäessä ja katuja madallettaessa, talo katkaistiin ja sen kivijalkaa korotettiin. Talo ehti elinkaarensa aikana olla sairaalana ja myöhemmin siinä toimivat mm. työnvälitystoimisto ja maidontarkastamo.

Hämeenpuiston puolella, Amurinlinnan tornin tieltä purettu kaksikerroksinen kivitalo oli aikanaan kaupungin komeimpia. Sen oli suunnitellut kaupunginarkkitehti F. L. Calonius kirjakauppias E. Toivoselle ja se oli rakennettu 1887. Talon valmistumishetkellä kaupungissa ei ollut kuin muutama aikaisempi kivitalo. Myöhemmin talon omisti Vihtori Melkas ja talo kulki Melkkaan talon nimellä vielä Finlaysonin omistukseen siirryttyään.

Lähteet:

Tammerkoski-lehti 3/1956