Teksti Miina Jokela

Tempon talo

 

Tempon talo, Hämeenkatu 15. Lähde: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Hämeenkatu 15:ssä sijaitsevan, Tampereen ensimmäisestä tavaratalosta, Temposta nimensä saaneen talon rakennustyöt aloitettiin maalis-huhtikuun vaihteessa 1938. Talon paikalta purettiin kaksikerroksinen, kivinen ns. Sumeliuksen palatsi, joka oli rakennettu vuonna 1889. Uuden, tyylipuhdasta funktionalismia edustavan kuusikerroksisen asuin- ja liikerakennuksen oli suunnitellut kaupunginarkkitehti Bertel Strömmer. Rakennuksen teetti kauppias ja johtaja John Nylund ja urakoitsijana oli Rakennustoimisto Auttila & Noppa.

Uudisrakennuksen paikkaa Hämeensillan korvassa pidettiin alusta saakka hyvin edustavana ja edelleen se on kaupunkikuvallisesti merkittävä. Tempon talo edusti aikanaan uusinta uutta rakennuskulttuurin alalla. Katutaso suunniteltiin yhdeksi suureksi myymäläaukeaksi, jonka näyteikkunat sijoitettiin koko rakennuksen ympäri. Kantavina rakenteina käytettiin perustuksista myymälän kattoon ulottuvia pilareita, jolloin pohjakerroksen hallitsevan julkisivumateriaalina voitiin käyttää lasia. Toisessa kerroksessa sijaitsi konttorihuoneistoja ja kerrokset 3-6 tehtiin 2-5 huoneen ja keittiön asuinhuoneistoiksi, joita tuli yhteensä 27. Huoneistot varustettiin kaikin nykyaikaisin mukavuuksin ja kaikki keittiöt sähköistettiin.

Pienenä yksityiskohtana Tempon talon rakennusvaiheista kerrottakoon, että sen perustuksia louhittaessa sattui aprillipäivän vastaisena yönä 1938 harvinainen onnettomuus. Rakennustyömaalla tehtyjen räjäytysten voimasta suistui Hämeensillan laidalla oleva “Suomen neidon” patsas sillalle. Sen vasen käsi ja korva ja osa hiuksista irtosivat ja kasvoihin tuli painaumia mutta vartalo ja jalat säilyivät vahingoittumattomina. Onnettomuudesta tiedotettiin myös kuvanveistäjä Väinö Aaltoselle, jotta hän tulisi arvioimaan patsaan saamat vauriot. Vai oliko tämä vain Aamulehden aprillipilaa?

Tempon talon oli tarkoitus valmistua vuoden 1938 loppuun mennessä, mutta tavaratalon avajaisia vietettiin vasta 20. maaliskuuta 1939. Ylemmät kerrokset valmistuivat asuttaviksi toukokuussa. Tempo oli Tampereen ensimmäinen tavaratalo. Se mainosti itseään “Jokamiehen tavaratalona”, joka vastasi uudella myyntiperiaatteellaan “nykyajan kasvavia vaatimuksia”. Amerikassa ja Euroopassa se kertoi tällaisten tavaratalojen olevan hyvin suosittuja. Sen tuhannet tavarat oli asetettu näytteille “ihailtavan havainnollisesti” ja hinnat olivat helposti näkyvissä. Koska se osti tavaransa suurissa erissä, saattoi se myydä tuotteitaan “voittamattoman huokealla”. Tavaratalon avajaisista otettu kuva on osoituksena siitä, että mainonta oli purrut tamperelaisiin. Paikka kuhisee ihmisiä. Tempo toimi 1970-luvun alkuun saakka.

 

Tempon tavaratalon avajaiset 20.3.1939. Lähde: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Lähteet:
Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998, Tampereen kaupungin ympäristötoimi, kaavoitusyksikkö, julkaisuja 2/98, s.65.
Aamulehti 13.3.1938, 1.4.1938, 26.2.1939, 19.3.1939, 20.3.1939, 21.3.1939.