Teksti: Niina Ketonen

Aleksanterin kirkko

Tampereen asukasluku oli kasvanut jo 1800-luvun puolivälissä niin suureksi, että uuden kirkon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi. Kirkon suunnittelussa ja rahoituksen hankkimisessa meni kuitenkin vielä vuosia, ja kirkko valmistui vasta 1881. Piirustukset laati Theodor Decker, joka työskenteli yleisten rakennusten ylihallituksessa ja suunnitteli kouluja ja muita julkisia rakennuksia. Kirkon paikaksi valittiin kiivaan keskustelun jälkeen Hämeenkadun ja hautausmaan (nykyisen kirkkopuiston) välinen alue. Peruskivi muurattiin juhlallisesti 2.3.1880, jolloin tuli kuluneeksi 25 vuotta Aleksanteri II:n hallintokauden alkamisesta. Kirkko sai nimekseen Aleksanterin kirkko, mutta sitä kutsuttiin alussa Uudeksi kirkoksi.

Kirkko on tyyliltään uusgotiikkaa ja rakennettu punatiilestä, kuten moni muukin 1800-luvun lopun kirkko. Kirkon rakentamiseen tarvittiin yli miljoona tiiltä, joita ostettiin vesilahtelaiselta ja tamperelaiselta tiilitehtaalta. Pohjakaavana on pitkäkirkko, jota koristaa 58 metriä korkea torni. Aukotukset ovat tyyliltään romaanisia ympyräkaaria. Torni, tukipilarit ja koristeet on muotoiltu kapeiksi ja siroiksi.

Aleksanterin kirkko 1800-luvulla, kuvaaja: Svante Lagergrén, Vapriikin kuva-arkisto

Kirkon sisus maalattiin 1896 uudelleen, kun kirkkoa lämmittävä kamiina oli savullaan mustannut maalipintoja. Berbdt Blomin ja Lambert Pettersonin toteutus oli rohkea ja värikylläinen. Vuonna 1937 tehtiin kirkkoon ensimmäinen peruskorjaus Bertel Strömmerin johdolla funktionalismin hengessä. Korjausta on monesti arvosteltu, ja sen sanotaan hävittäneen uusgotiikan hengen täydellisesti. Korjauksen yhteydessä kirkko syttyi tuleen, joten korjaus suoritettiin kahdesti. 1980-luvulla suoritettiin kirkossa restaurointi, joka palautti alkuperäisen ilmiasun.

 

Lähteet:
Mukala, Jorma: Metso, Voima, Tuulensuu – Tampereen arkkitehtuuria, Tampere-seura ry, Kirjapaino Hermes, Tampere 1999
Niemelä, Jari: Tiilestä tehty Tampere – punatiilirakennuksia eilen, tänään ja huomenna, Tampere-seura 110.julkaisu, Kirjapaino Hermes Oy, Tampere 2006
Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998, Tampereen kaupungin ympäristötoimi kaavoitusyksikkö julkaisuja 2/98, kirj. Leskinen, Marjatta & Jaakkola, Juha, Tammer-Paino Oy, Tampere 1998