Teksti Miinu Mäkelä

Niihaman siirtolapuutarha – Kasvun tieltä rauhallisemmille rannoille

 

Niihaman modernit mökit ovat tilavia ja kaupunkielämän mukavuuksilla varustettuja. Kuva: Miinu Mäkelä.

Modernin alueen pitkät juuret

Niihama on Tampereen siirtolapuutarha-alueista nuorin, mutta sen juuret ovat syvällä Hatanpään siirtolapuutarhan mullassa. Hankkijan ja kaupungin puutarhan jyrätessä vanhan siirtolapuutarha-alueen yli kaupunki osoitti Hatanpään viljelijöille uuden alueen Niihamasta, Messukylän pappilan entisen torpan, Kartanon, mailta. Kartanon päärakennus toimii yhä siirtolapuutarhan kokoontumistilana. Niihaman siirtolapuutarhassa on 126 300 m²:n palstaa.

 

Uuden sukupolven siirtolapuutarha

Muutto Niihamaan alkoi vuonna 1975. Se merkitsi samalla sukupolvenvaihdosta siirtolapuutarhan viljelijöiden keskuudessa. Vanhan mökin ja kymmeniä vuosia viljellyn maan menettäminen sekä uuden alueen etäinen sijainti saivat noin puolet Hatanpään viljelijöistä luopumaan toiminnasta ja nuorilla perheillä oli mahdollisuus päästä siirtolapuutarhaviljelijöiksi.

Uusi alue toi viljelijöille myös uusia mukavuuksia. Uudet mökkimallit olivat entistä tilavampia, ne rakennettiin paremmista materiaaleista ja niihin kuului sauna. Myös palstojen koot yhtenäistyivät, alueen asemakaava oli väljempi ja puutarhan syrjäinen sijainti teki alueesta rauhallisen ja luonnonläheisen.

 

Siirtolapuutarhamuseo

Jo Hatanpäällä oli yhteen mökkiin koottu siirtolapuutarhamuseo ja Niihamassa käytäntöä jatkettiin siirtämällä Hatanpäältä museokäyttöön kolme 1924 rakennettua mökkiä. Yhdessä mökissä esitellään yhdistyksen historia, toisessa vanhoja työkaluja ja harrastusvälineitä ja kolmas, Nordforsin mökki, on alkuperäisessä asussaan kertoen elämänmenosta siirtolapuutarhoissa.

Museomökit muistuttavat siirtolapuutarhakulttuurin ensi askeleista. Kuva: Miinu Mäkelä.